Houten ramen – prijzen & mogelijkheden

Gratis offertes ontvangen

Houten ramen

Investeren in nieuwe houten ramen biedt veel mogelijkheden om uw woning aantrekkelijk te maken. Naast het uitzicht, zal ook uw wooncomfort en energieverbruik positief worden beïnvloed. Wanneer u op zoek bent naar duurzame ramen die een warme uitstraling geven, is hout een goede keuze. Welke voordelen dit materiaal heeft, welke stijlen en houtsoorten er zijn en wat de kosten bedragen, komt hieronder aan bod. Bekijk ook of u in aanmerking komt voor een renovatiepremie. Wilt u uw houten ramen op maat laten maken en bent u benieuwd naar de prijzen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt maximaal 6 offertes van vakmannen uit uw regio. Vergelijk en kies de beste prijs, zo bespaard u tot wel 40% op de kosten!

Hout: voor een warme uitstraling

Houten raamprofielen dragen bij aan een sterk wooncomfort, maar dat is niet het enige voordeel. Hout heeft nog meer pluspunten. Zo is hout een natuurlijk materiaal, wat een warme uitstraling aan uw woning geeft. Hout heeft daarnaast ook een uitstekende isolatiewaarde en is het bestand tegen geluid, water en wind. Bovendien is het een duurzaam en veelzijdig materiaal, waar u alle kanten mee op kunt. U kunt het materiaal gemakkelijk op maat laten maken, in allerlei vormen en profielen. Daarbij heeft u ook de mogelijkheid om het te (laten) schilderen in de kleuren die u wenst. Ten slotte vergen houten ramen niet extreem veel onderhoud. Het is handig om het wel met enige regelmaat te behandelen, anders veroudert het materiaal. De voordelen op een rijtje:

 • Natuurlijk materiaal
 • Warme uitstraling
 • Uitstekende isolatiewaarde
 • Duurzaam
 • Veelzijdig
 • Niet veel onderhoud

houten raam

Welke stijlen en kleuren?

Hout is vaak een materiaal dat erg populair is onder mensen die van een natuurlijke uitstraling houden. Er zijn echter behoorlijk wat verschillende stijlen en kleuren waar u uit kunt kiezen. Zo is er de moderne stijl, waarbij de raamprofielen vaak verticaal en groot zijn. Bij de landelijke stijl is het raam voornamelijk klein en vierkant of rechthoekig. De retro stijl heeft imitatieramen van oude raamprofielen, met veel sierlijke ornamenten. Tijdloze houten ramen passen bij ieder gebouw. Een strak raam is minimalistisch en heeft een slank profiel. Naast bovengenoemde stijlen, is er ook een scala aan kleuren beschikbaar voor houten raamprofielen. Van licht tot donker, van glanzend tot mat en van lazuren tot een vergrijsde look: er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Houten ramen plaatsen?

Benieuwd naar de prijzen? Vraag vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes vergelijken

Welke houtsoort?

Niet alleen kunt u verschillende stijlen en kleuren kiezen, er zijn ook verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor ramen. Voor buitenschrijnwerk is het advies om tropische houtsoorten of hardhouten materialen te gebruiken, omdat dit duurzame en sterke materialen zijn. De tropische houtsoorten die geschikt zijn voor ramen zijn afzelia, ceder, eik, mahonie en meranti. Ook is het mogelijk om hardhout te gebruiken. Onder hardhout verstaan we vuren, grenen en populier. Welke houtsoort u kiest, hangt af van uw wensen en wat bij uw woning past.

Welk raamprofiel?

Er zijn een aantal raamprofielen waar u uit kunt kiezen. Welk profiel u kiest is afhankelijk van uw soort huis en wat voor look u wilt creëren. De verschillende raamprofielen worden hieronder benoemd:

 • Een recht raamprofiel geeft uw woning een strakke look en zorgt voor een maximale lichtinval. Dit profiel is geschikt voor alle huizen.
 • Retro ramen beantwoorden de authentieke stijl en zijn dus zeer geschikt voor renovaties van herenhuizen en oude panden.
 • Als u op een traditionele manier het karakter van uw huis wilt behouden, zijn de Oud-Vlaamse ramen de oplossing. Hierbij wordt de elegantie van het pand nageleefd.
 • Houten blokramen bepalen het karakter van de woning. Dit komt omdat de blokstijl een uitgesproken stijl is.
 • Een vliesgevelsysteem biedt de mogelijkheid om hoge gevels te bouwen van glas, waarbij de focus op stabiliteit ligt.
 • Met een d-eco line laat het uiterlijk het toe om het buitenkader in te bouwen, zodat er maximaal licht naar binnen komt. Het is een uniek design en heeft een zeer goede isolerende werking.

Isolatie van houten ramen

Bij het laten plaatsen van een houten raam, speelt de isolatie een rol. Deze bepaalt hoeveel energie u verbruikt. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in hoeveel warmte per seconde, per m², per graad temperatuurverschil er verloren gaat. Dit wordt ook wel de U-waarde genoemd. Als u wilt besparen op de energierekening is het van belang om rekening te houden met de U-waarde van houten ramen en van de beglazing. Hout is een natuurlijke vocht- en warmteregelaar, die zowel thermisch als akoestisch goed isoleert. Raamprofielen van hout hebben een U-waarde van 0.8 tot 0.63 W/m²K. Deze lage waarde zorgt ervoor dat hout uitstekend geschikt is voor huizen.

houten ramen

Prijzen van houten ramen

Wat de exacte prijzen voor houten ramen zijn, is lastig vast te stellen. Dit heeft alles te maken met een aantal factoren die de prijs beïnvloeden, zoals de houtsoort, de afmetingen en welke soort ramen u wenst. De gemiddelde prijs van het plaatsen van een houten raam ligt tussen de €300,- en €1000,-, afhankelijk van bovengenoemde factoren. In de tabel hieronder staan de gemiddelde prijzen van het laten plaatsen van een vast houten raam.

Gemiddelde prijs houten ramen

Vast houten raam Prijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm €300,- tot €500,-
1.500 x 1.200 mm €400,- tot €600,-
2.000 x 1.500 mm €800,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn de gemiddelde prijzen, inclusief levering, plaatsing, btw én isolatieglas. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Premie mogelijk?

Via het raam in uw woning kan er veel warmte verloren gaan. U kunt dit voorkomen door enkel of dubbel glas te laten vervangen voor glas met een hoog rendement. Hierdoor bespaart u op uw energierekening. U kunt dit het beste laten doen door een raamspecialist, die het volledige schrijnwerk voor u vervangt. Wanneer u investeert in hoogrendementsglas en u een huis of appartement heeft (dat voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten), maakt u kans op premie van uw netbeheerder. Nieuwe ramen laten plaatsen kost namelijk een pak geld. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag door naar premies voor ramen.

Houten ramen laten plaatsen

Houten ramen kopen en plaatsen is vaak een lastige klus die veel tijd vergt. Het is belangrijk dat de raamprofielen op de juiste manier geplaatst worden, zodat de isolatie klopt en de ramen een langere levensduur hebben. Het is aan te raden om een raamspecialist in te huren die deze klus voor u doet.

Onderhoud van houten ramen

Houten ramen moeten op regelmatige basis behandeld worden, zodat het materiaal niet veroudert. Het is handig als u het onderhoud niet bij te vochtig en te warm weer doet. Belangrijk is dat u eerst het raam ontvet met een ammoniakoplossing. Laat het hout vervolgens goed drogen en schuur het lichtjes op. Gebruik opvulmiddel om eventuele spleetjes of gaten op te vullen en schuur eer lichtjes op. Verwijder alle stof met een borsteltje en plak het raam af. Daarna kunt u beginnen met oliën, wat u met een kwast of spons in het hout masseert. Vernissen is de volgende stap. Gebruik een kwast om dit dunne mengsel op het houten raam aan te brengen. Herhaal dit twee tot drie keer, afhankelijk van de richtlijnen op de verpakking. Tot slot brengt u een primer aan, om vervolgens alle ramen af te lakken. Liever geen onderhoud? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van PVC-ramen.

Houten ramen én deuren

Naast houten ramen is het ook een mogelijkheid om houten deuren op maat te laten plaatsen. Net zoals de ramen, hebben deuren van hout ook een natuurlijke en warme uitstraling. Bovendien heeft u de keuze uit diverse kleuren en stijlen, afhankelijk van wat er bij uw woning past. Belisol is een bekend merk op het gebied van ramen en deuren. Zij helpen u graag met adviseren en ontwerpen.

Schakel een raamspecialist in!

Houten ramen laten plaatsen door een specialist: vraag vrijblijvend offertes aan.

Gratis en vrijblijvend offertes ontvangen

Voordelen inschakelen ramenspecialist

Wanneer u een raamspecialist inschakelt, zitten hier een aantal voordelen aan vast in vergelijking met als u de klus zelf doet. Een specialist beschikt over kennis, ervaring en heeft de juiste gereedschappen om het uit te voeren. Daarnaast heeft hij veel kennis op het gebied van houten raamprofielen. Hij voert zijn werk nauwkeurig en op de juiste manier uit en zal uw ramen ook herstellen als deze verrot zijn. Zo heeft u zelf geen omkijken naar de klus en weet u zeker dat het op een goede manier gebeurd. De voordelen van het inhuren van een raamspecialist:

 • Specialisatie
 • Totaalpakket van A tot Z
 • Hoge kwaliteit
 • Vakmanschap

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Wilt u besparen op de prijs van het laten plaatsen van houten ramen? Neem dan een raamspecialist onder de arm die met zijn kennis, vakmanschap en specialisatie de klus voor u uitvoert. Vul uw gegevens in op het offerteformulier, vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk ze met elkaar. Zo bespaart u op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!