Welk soort raam is geschikt voor u?

Gratis offertes vergelijken

Soorten ramen

Ramen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en materialen. Als u op zoek bent naar een nieuw raam dan heeft u de keuze uit een breed assortiment aan raamkozijnen. Dit maakt het mogelijk om te kiezen voor een raamkozijn dat qua uitstraling perfect aansluit bij de rest van uw woning en dat volledig naar uw wensen is. Bent u op zoek naar ramen van PVC of juist aluminium? Bent u benieuwd naar de verschillende soorten raamkozijnen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en U ontvangt een aantal vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de buurt. Vergelijk de gratis offertes zelf op basis van prijs, voorwaarden en aanbod. Zo bespaart u eenvoudig op uw nieuwe ramen!

Op deze pagina leest u meer over soorten raamkozijnen, materialen en prijzen.

Welk raamkozijn is geschikt voor u?

Zoals wij al kort toelichtten, heeft u de keuze uit vele verschillende soorten ramen. U kunt kiezen voor onder meer een draaikiepraam, schuifraam of een vast raam in een aantal verschillende materialen. Alle soorten ramen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Als u nieuwsgierig bent naar de prijzen of als u benieuwd bent naar alle mogelijkheden van uw nieuwe raamkozijn, dan raden wij u aan contact met ons op te nemen. Een raamleverancier uit uw regio kan u vervolgens een persoonlijk advies geven over uw nieuwe ramen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Vast raam

U bent vast bekend met een vast raam. Een vast raamkozijn zit, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal vast en kan dus niet geopend worden. In de meeste gevallen wordt een vast raam gecombineerd met een draaikiep- of valraam. Om voor voldoende ventilatie te zorgen zit er in het raamkozijn vaak een ventilatierooster verwerkt dat u dag en nacht open kan laten staan. Vaste ramen zijn in principe toepasbaar op elke locatie in huis.

Opendraaiend raam

Eén van de standaard soorten ramen die u kunt openen is het opendraaiend raamkozijn. Deze soorten ramen kunt u naar binnen of naar buiten toe opendraaien. In de meeste gevallen zal de specialist u aanraden te kiezen voor een opendraaiend raam dat u naar buiten opent, omdat dit een aantal praktische voordelen oplevert. Zo gaat het opendraaiend raamkozijn goed samen met een hor en hoeft u geen rekening te houden met de ruimte die een open raam inneemt. Het raam zet u vast met een telescoopstang of raamgreep zodat de wind er geen vat op krijgt.

draai-kiepraam

Draaikiepraam

Eén van de andere soorten ramen die regelmatig geplaatst worden, is het draaikiepraam. Het draaikiepraam kan u op twee manieren openen: opendraaiend of als valraam. Bij dergelijke soorten ramen maakt u gebruik van de hendel om te bepalen hoe u het draaikiepraam wilt openen. Het voordeel van het valraam is dat u het kunt openen voor voldoende ventilatie, zonder dat er zomaar iemand bij u naar binnen kan komen. Het draaikiepraam is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof en aluminium.

Schuifraam

Het schuifraam is momenteel één van de meest populaire soorten ramen in Vlaanderen. U opent het schuifraam, zoals de naam al zegt, door deze opzij te schuiven. Het schuifraam wordt dan ook wel vaak gebruikt als doorgang tot uw tuin of balkon. Door de grote raampartijen zorgt het schuifraam voor extra veel licht in huis, waardoor de ruimte een stuk groter en frisser oogt. Tot slot neemt het schuifraam een stuk minder ruimte in beslag dan een ander raamkozijn, waardoor het ook erg geschikt is voor kleinere woningen.

Taatsraam

Het taatsraam is in Vlaanderen één van de minder bekende soorten ramen. Bij het taatsraam zitten de scharnieren namelijk bevestigd aan de boven- en onderdorpel, meestal halverwege of op een derde van de breedte. Het taatsraam kunt u dan naar binnen of naar buiten openen. Door de plaatsing van de scharnieren, heeft dit type raamkozijn een kleinere uitzwaai dan een standaard opendraaiend raam. Dit type raam is vergelijkbaar met het tuimelraam. Het tuimelraam opent echter verticaal en het taatsraam horizontaal.

Gebogen raam

In oudere, authentieke gebouwen vindt u veelal gebogen soorten ramen. Een gebogen raamkozijn is echter ook steeds populairder in nieuwe, industriële woningen. Een gebogen raam is een raamkozijn waarin een boog verwerkt is. Zeker in oudere kerken wordt dit raamkozijn veel gebruikt. Vanwege de vorm is niet elk materiaal geschikt. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan het offerteformulier in voor inzicht in de kosten en de mogelijkheden.

Op zoek naar een specialist voor uw nieuwe raam?

Vraag gratig en vrijblijvende offertes aan van specialisten uit de regio!

Gratis offertes vergelijken

Soorten materiaal

Zoals wij al eerder toelichtten, heeft u tevens de keuze uit een aantal verschillende soorten materialen. De meest populaire soorten zijn op dit moment PVC, hout, aluminium en staal. Al deze ramen hebben een eigen uitstraling, waardoor u iets kunt kiezen dat aansluit bij het uiterlijk van uw huis. Ook uw budget speelt een belangrijke rol in de keuze voor het raam. Hoewel aluminium ramen een hoop voordelen met zich meebrengen, zult u bij deze soorten ramen rekening moeten houden met een hoge aanschafprijs. Heeft u een beperkt budget, dan zijn ramen van kunststof een betere keuze.

plaatsen pvc ramen

PVC

Steeds vaker kiezen onze klanten voor raamkozijnen van PVC. Dat is niet gek, want de prijs voor PVC is een stuk gunstiger dan de prijzen van andere soorten materialen. Bovendien heeft kunststof een aantal belangrijke voordelen. Zo heeft het een langere levensduur dan een houten raamkozijn en heeft het bijna geen onderhoud nodig. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen, waarmee u de uitstraling eenvoudig aanpast naar uw wensen. Indien gewenst kiest u voor een patroon dat de houten uitstraling nabootst.

Hout

Kunststof is steeds populairder, maar toch blijft hout z’n charme behouden. Een echt houten raamkozijn heeft een warme uitstraling die zeker goed aansluit bij oudere woningen. Veel woningeigenaren uit Vlaanderen zullen dan ook standaard kiezen voor een houten raamkozijn. Hout is te combineren met verschillende soorten ramen, te denken aan het valraam, draaikiepraam en zelfs een taatsraam. Een ander voordeel is dat u de ramen gemakkelijk van kleur verandert door het houten oppervlak te schuren en schilderen.

Aluminium

Heeft u een groter budget en bent u op zoek naar een moderne en robuuste uitstraling? Vraag een specialist uit ons netwerk dan naar de mogelijkheden van aluminium. Dit is een materiaal dat ontzettend sterk is, daarom is het geschikt voor grote raampartijen. Daarnaast vereist het nauwelijks onderhoud en wordt het niet aangetast door de verschillende weersomstandigheden. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over eventuele scheuren of barsten. Tot slot is alu volledig te recyclen, waardoor het een duurzaam materiaal is.

Staal

Bent u op zoek naar een robuuste en elegante uitstraling? Steeds meer klanten kiezen in dat geval voor stalen raamkozijnen. Een stalen raam heeft een prachtige uitstraling die geschikt is voor zowel moderne als landelijke huizen. Doordat stalen kozijnen enorm sterk zijn, kunnen deze ook heel dun geproduceerd worden. Dit zorgt voor een maximale lichtinval in huis. Bovendien zorgt het voor een uitstekende akoestische isolatiewaarde en zijn ze verkrijgbaar in praktisch elke RAL kleur.

Wilt u besparen op de kosten van uw nieuwe ramen?

Vraag gratis offertes aan. Vergelijk en bespaar!

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Prijsopbouw

De prijzen voor de verschillende soorten ramen lopen enorm uiteen. Zo is het materiaal allereerst een belangrijke invloed. PVC is verreweg de voordeligste optie terwijl een stalen valraam een erg kostbare keuze is. Hoe groter het raamkozijn, des te hoger de kostprijs. Ook de keuze voor de beglazing vormt een belangrijke factor. Door te kiezen voor kwalitatief isolatieglas zal de totaalprijs flink stijgen. Het voordeel hiervan is dat u de isolatiewaarde van het pand zal verbeteren. Doordat u ’s winters minder hoeft te stoken voor een aangename binnentemperatuur, zal u op uw stookkosten besparen. Dit betekent dat u de investering in uw nieuwe raam op termijn weer terugverdient.

Prijstabel: soorten ramen

Raamsoort* Vast raam Draai-kiepraam Schuifraam
Houten €400,- €300,- €850,-
Aluminium €700,- €450,- €1.200,-
PVC €300,- €200,- €750,-

*We zijn uitgegaan van een vast raam van 1m2. De prijs is inclusief btw en isolatieglas. Het is exclusief de levering en de plaatsing.

gratis offertes ramen

Besparen? Vergelijk vrijblijvende offertes!

Bent u geïnteresseerd in het plaatsen van een nieuw valraam? Of wilt u graag uw stalen taatsraam laten vervangen? Wenst u meer informatie te ontvangen over de verschillende soorten ramen waar u uit kunt kiezen? Vul dan gerust het offerteformulier in!ons netwerk bestaat uit specialisten uit heel Vlaanderen, ook uit uw regio. Door het offerteformulier in te vullen doet u eenvoudig een offerteaanvraag. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een aantal offertes (max. 5) die u geheel kosteloos en vrijblijvend kunt vergelijken op prijs en aanbod. Zo betaalt u gegarandeerd de beste prijs!

Gratis offertes vergelijken!